Tejtörténet

 

A tej története

  • Krisztus előtt 10.000-ben a vándorló nomád törzsek letelepedtek, és "mezőgazdasági forradalom" ment végbe. Megkezdődött az állatok háziasítása, és az emberek elkezdték használni az addig melléktermékként számon tartott tejet.
  • Az ókori egyiptomban a tej és a tejtermékek királyi élelemnek bizonyultak, csak a papok és a nagyon gazdag emberek engedték meg maguknak.
  • Az 5. században, Európában is nagy becsben tartják a tehén és juhtejet.
  • A 14. században, a tehéntej népszerűbbé vált mint a juhtej.
  • Az 1600.-as években Amerikában is megjelentek az európai tejelő tehenek.
  • Louis Pasteur, francia mikrobiológus 1862-ben végezte az első pasztőrözési teszteket. Pasteur találmánya forradalmasította és biztonságossá tette a tejet, így könnybben lehetett tárolni és terjeszteni.
  • 1895-ben megalkották, az első  pasztőrözési gépet, és így a tejet már kereskedelmi célokra gyártották.
  • 1884-ben, New York államban megalkották az első tejesüveget, így könnyen szállíthatóvá válik, mint kereskedelmi termék.
  • Az 1930-as években, a kannákat tartályok váltják fel a farmokon és gyárakban, és megjelennek az első műanyag papírbevonatos tejesdobozok is, amik lehetővé tették a tej szélesebb körű elterjedését is.

 

Tejtörténet Magyarországon

A magyar nép története a kezdetektől szorosan kapcsolódik az állattartáshoz. Az állatok nemcsak a munkavégzésben voltak az ember segítségére, hanem szükség volt húsukra, tejükre a táplálkozásban.
A tej és tejtermék fogyasztásának hazánkban nagy hagyományai vannak. Sokszor, sokféleképpen fogyasztották, a táplálék elengedhetetlen része volt. Felhasználták a szarvasmarha és a juhtejet.
A frissen fejt tejet leszűrve tejesköcsögökbe öntötték. Szívesen fogyasztották nyersen, kenyérrel, szomjoltónak, étkezés után. Főztek vele tejes ételeket, kását, habarást. Kedvelt étel volt az aludttej. Az aludttej tetején megjelenő zsír a tejföl. A tejfölből köpülő segítségével nyerték a vajat. A köpülő fából készült edény, amelyben rúdon elhelyezett szárnyakat mozgatnak. Ettől kicsapódik a vaj a tejfölből. Melléktermékként visszamarad az író. Ugyancsak aludttejből készült a túró. Az aludttejet lassú tűzön felmelegítették, (fonnyasztották), ami ettől összecsomósodott, ezután leszűrték.

A pásztorok a pusztán nem fejték a marhát. A magyar szürke egyébként sem adott nagyon sok tejet, viszont magas volt a zsírtartalma. Néhány fejős tehenet azért tartottak a szállás körül, aminek tejével fedezték saját szükségleteiket.
A szállásokon élő gulyások, juhászok a tejfeldolgozás többféle módját alkalmazták.
Alföldi gulyások készítették a tarhót, ami tulajdonképpen joghurt.
Ehhez a tejet először egy nagy fémbográcsban felforralták, s kavargatva főzték, míg a habját el nem főtte. Ekkor átöntötték egy fadézsába.

Mikor annyira kihűlt, hogy a kéz még állta, oltóanyagot kevertek bele. A dézsát lezárták, és alaposan betakarták, bebugyolálták, hogy minél lassabban hűljön le. Ennek az edénynek általában külön helye volt a szálláson. Szélvédett helyen ástak neki gödröt, s bundával ki is bélelték. 3-4 óra alatt a tarhó megaludt.
Az eljárás során savanykás ízű, sűrű kocsonyás termék keletkezett. A pásztorok szívesen ették kenyérrel, kásával, vagy magában is. Az oltóanyagot (tarhómagot) az előző tarhóból tették félre.

Pásztorok készítették a gomolyát juhtejből. A tejet kb. 38 oC -ra melegítve beoltották. Mikor megaludt, kendőbe merték, és a savót kicsöpögtették belőle. Így gömbölyded alakú sajtot kaptak.
Hasonlóképpen készítik a sajtokat. A felmelegített, tejoltóval megalvasztott tejet összetörik, és újra melegítik.
A savó kicsorgatása után formába téve kipréselik. Ezután sózzák és megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú helyen érlelik. A sajt érlelés során kapja meg jellegzetes ízét, aromáját.Hogy a magyar nép életében milyen fontos volt a tej, a sok vele kapcsolatos népszokás, hiedelem, babona bizonyítja.
A tej fejését, köpülését, háztól való kiadását is babonák szabályozták. Ugyanez vonatkozott fogyasztására is.

Nem volt szabad a tejbe késsel aprítani a kenyeret.
Ha a tehén véres tejet adott, akkor boszorkány babonázta meg a tehenet. Úgy tartották, hogy a villám által keletkezett tüzet, csak tejjel v. aludttejjel lehet eloltani.
Használták a tejet gyógyászati, kozmetikai célokra is.
A köpülést mágikus szertartásokkal kísérték. Hogy a köpülés sikerüljön, szokás volt a köpülő alá, v. bele fésűt, rézpénzt, v.kenyeret tenni. Szent György napján vadrózsaág tűzén melegített vízzel forrázták tisztára.
A köpülést kísérte a következő mondóka:

"Menj össze, menj össze,
mindjárt vaj lesz belőle.
Kelj, vajam, kelj,
falu végén hasas lány
írós vajat kíván..."

Különösen az év rontásűző, gonoszűző napjain, mint pl.: Szent György napján sokféle mágikus szertartással próbálták biztosítani az állatok védelmét, szaporaságát, bőséges tejhozamát.

Facebook

Vendégkönyv

Tibor
Kis utca 12.
Nagyon finomak az iskolába szállított termékek.
2022. november 22. kedd
G.E.
Finom
Nagyon finomak, ízletesek a termékek.
2022. szeptember 01. csütörtök
Janusz
belépés
Nagyon lenyűgözött a webhelye. Üdvözlettel. [URL=http://www.serwis-turbo.pl/]SERWIS TURBO[/URL]
2020. augusztus 31. hétfő